پرِ ماندگار سیمرغ

این روزها شاهد بحثها و مقالاتی هستیم در مورد «پر سوم سیمرغ». در این بحثها ادعا می‌شود که سیمرغ به زال سه پر داد که در هنگام تنگناها با سوزاندن آنها، وی را به یاری بخواهند. و بعد بحث می‌شود که مطابق شاهنامه، دو تا از پرها مورد استفاده قرار گرفت و سرنوشت پر سوم مشخص نیست. برخی نویسندگان نیز مطرح می‌کنند که تنها ایرانیان وارث این پر سوم هستند و در واقع همین پر سوم در زمان‌های بحرانی، نجات‌دهنده ایرانیان و ضامن برتری ایشان بر اقوام و ملل دیگر است. این البته رؤیایی زیباست که به دل بسیاری از ما ایرانیان (که معتقدیم «هنر نزد ایرانیان است و بس») می‌نشیند؛ اما…

روزنامه اطلاعات، تیر ۱۳۹۹
برای خواندن کامل مقاله به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://www.ettelaat.com/?p=504835
دریافت مقاله

دو استکان چای

من وقتى نوجوان بودم، سوالات مشکل فلسفى داشتم که از پدر مى‌پرسیدم و او براى ارضای حس علم‌جویى من، پاسخ سؤالات را به زبان علمى و فلسفى مى‌داد؛ ولى وقتى بزرکتر شدم و به دانشکده رفتم، جواب سؤالاتم را به زبان ساده مى‌داد. به خاطر دارم در یک روز ماه رمضان که روزه بودم، بعد از خواندن نماز مغرب بر سر سفره افطار کنار پدر نشستم. سماور کنار سفره به آوازى حزین ولى دلنشین ترانه مى‌خواند – آخر چایش دم کشیده بود، اما کسى به او توجه نمى‌کرد! …

روزنامه اطلاعات، خرداد ۱۳۹۹
برای دریافت کامل مقاله به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://www.ettelaat.com/?p=499865

اى مادر مادران

در آمریکا مسئله تنها آقاى فلوید نیست. مسئله بیش از هزار نفر شهروند است که هر سال بدون محاکمه به دست پلیس کشته مى‌شوند؛ مسئله بالغ بر پنجاه‌میلیون شهروند است که در ثروتمندترین کشور دنیا بیمه درمانى ندارند؛ مسئله نیم تا یک میلیون شهروند است که به خاطر عدم توانایى پرداخت اجاره‌خانه یا قسط خانه، هر سال به کنار خیابان پناه مى‌برند؛ مسئله حدود ده‌درصد از شهروندان است که در زندان به سر مى‌برند و بسیارى از آنها ژان والژان را به یاد مى‌آورند. …

روزنامه اطلاعات، خرداد ۱۳۹۹
برای دریافت کامل مقاله به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://www.ettelaat.com/?p=500835

باغ و راغ

تابستان آن سال خیلی پر واقعه بود. علاوه بر اینکه من از دبستان فارغ‌التحصیل شدم، از خانه قدیمی نیز به خانه دیگری سفر کردیم. ما از محله آب‌منگُل که در جنوب تهران بود، به فرمانیة شمیران کوچ کردیم. پدر در آنجا یک قطعه زمین خریده بود که یک ساختمان ییلاقی کوچک هم داشت. به این ترتیب ازدحام شهر را رها کردیم و به انزوای روستا روی آوردیم. خانه جدید ما از ده رستم‌آباد بالا فاصله زیادی نداشت. من سیزده سالم بود و کوچکترین عضو خانواده.

روزنامه اطلاعات، اسفند 1398
برای خواندن کامل مقاله به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://www.ettelaat.com/?p=488423

دریافت مقاله

عرفان در جامعه مدرن – ساحل و دریا

ما در ساحل خشكِ عالم اسباب قرار داريم. عالم اسباب را به ساحل تشبيه کرده‌اند از آن جهت که در ساحل زير پاي انسان ظاهراً محکم است. دلگرمي ما به «عليّت» زير پاي ما را تا اندازه‌اي محکم مي‌کند. علم و فنّاوري اين دلگرمي را بيشتر مي‌کند؛ ولي دانشي که تنها استوار بر عليت است، نتوانسته است و نمي‌تواند دل ما را کاملا گرم و خاطر ما را جمع کند و ساحل زير پاي ما را کاملا محکم و استوار نمايد. به اين خاطر ما انسان‌ها علاوه بر «علم»، احتياج به «عرفان» داريم. شناخت عرفاني عالم بي‌سببي (يعني دريا) را نيز در بر مي‌گيرد. در دريا زير پاي ما کاملا سست است و هيچ اتکايي ندارد. يکي از معاني اينکه مي‌گويند عرفا بر روي آب حرکت مي‌کنند، اين است که عرفان به ما «توکل» مي‌دهد و با توکل مي‌توان وارد دريا شد. با توکل تسليم دريا مي‌شوي …

روزنامه اطلاعات، دی 1398
برای خواندن کامل مقاله به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://www.ettelaat.com/new/index.asp?fname=2020%5C01%5C01-12%5C20-13-42.htm&storytitle=

دریافت مقاله

قدم چهارم

آقاداداش بعد از اینکه کفشها را از پای من درآورد، متوجه نگاه من به کفشهایم بود. پس از تمام شدن غذا، با لبخندی سرشار از معرفت گفت: «خوشحالم که می‌بینم کفش ورزشی خریدی. مبارکت باشد؛ ولی اگر می‌خواهی ورزشکار خوبی بشوی، باید هم جسمت را ورزش بدهی و هم روحت را.» پرسیدم: «روحم را چگونه ورزش بدهم؟» آقاداداش باز با لبخندی این بار لبریز از محبت گفت: عزیزم ورزش روح چهار قدم بیشتر نیست:

قدم اول تواضع و سر به زیر بودن است. این قدم به تو فرصت می‌دهد که با مردم انس بگیری. گاه این قدم در بیرون کردن کفش از پاست. قدم دوم نگاه و سخن محبت‌آمیز است؛ یعنی خلق خدا را دوست داشته باشی. این قدم در واقع قدمی به سوی خداست؛ چون عشق به خدا، همان عشق به خلق خداست. قدم دوم احتیاج به تمرین و ورزش دارد. ورزش دوست داشتن خدمت است. و اما قدم سوم خودسازی و کشف خود است. این قدم در واقع قدمی است در حضور خداوند؛ زیرا آن کس که خودش را شناخت، خدایش را شناخته است. بعد از شرح کوتاهی از سه قدم اول آقاداداش سکوت کرد؛ یک سکوت طولانی و بعد یک لبخند. پرسیدم: ـ پس قدم چهارم کدام است؟آقاداداش این بار با لبخندی که بیشتر در چشمانش بود تا بر لبانش، ادامه داد: ـ وقتی که سه قدم اول را برداشتی، قدم چهارم برایت روشن می‌شود. من فعلا نمی‌توانم قدم چهارم را برایت شرح دهم. فقط اسمش را بدانی بد نیست. بزرگان ما به قدم چهارم «قدم صدق» می‌گویند. …

روزنامه اطلاعات، دی 1398
برای خواندن کامل مقاله به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://www.ettelaat.com/?p=488423

دریافت مقاله

عرفان شرقی در غرب

شرق و غرب در همه اعصار و قرون با هم تبادل علمی و فرهنگی داشته‌اند. جنبه‌های ادبی عرفان شرقی به‌ویژه عرفان اسلامی از طریق اسپانیای مسلمان و همین‌طور در طی جنگهای صلیبی، وارد ادبیات غرب شد. در اواخر قرون وسطی، دانشمندان مسیحی شروع به ترجمه علوم و ادبیات از زبان عربی به زبان لاتین کردند. فلسفه و علوم اسلامی همگی از عربی به لاتین و بعد‌ها از لاتین به زبان‌های دیگر اروپایی ترجمه گردید. جالب آنکه اکثر کتب یونانی (مثل رساله‌های ارسطو و افلاطون و غیره) نیز از زبان عربی به زبان‌های اروپایی برگردان شده‌اند نه از یونانی! متخصصان تاریخ علم معتقدند که این ترجمه‌ها در تحول علمی و هنری غرب (رنسانس) تأثیر عمده‌ای داشته است…

روزنامه اطلاعات، دی 1398
برای خواندن کامل مقاله به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://www.ettelaat.com/mobile/?p=186581&device=phone
دریافت مقاله

هندسه درونی

نسان‌های اولیه اعداد را نمی‌شناختند و کمّیات را با «اندازه» (که ریشه فارسی واژة هندسه است) به طور غیرعددی بیان می‌کردند؛ مثلا به جای اینکه بگویند فلان شخص دو متر قد دارد، می‌گفتند او خیلی بلندقد است. وقتی بشر شهروند شد و حکومت ساخت، مالیات‌بگیرها آرام‌آرام علم حساب و اعداد را درست کردند. انسان‌ها در مبادلات و ارتباطات خود به حساب‌های پیچیده احتیاج نداشتند. مقدار‌ها را به طور تقریبی با اندازه‌های هندسی نشان می‌دادند. هنوز هم ذهن ما انسان‌ها با اندازه‌های تقریبی بیشتر از مقادیر عددی الفت دارد. اساس «منطق تشکیک»۱ نیز همین هندسه تقریبی ذهن است که در بسیاری موارد بهتر از حساب‌های دقیق عددی کار می‌کند…

روزنامه اطلاعات، دی 1398
برای خواندن کامل مقاله به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://www.ettelaat.com/?p=454801

دریافت مقاله

نسيم باد نوروزي

«کودک درون» انسان (که همان خواجه يا خداوند دل است) کارش اين است که سالک را در ميکدة دل بيدار نگه دارد. سالکان غالبا با يکي دو جرعه در ميکده از دست مي‌روند و خواب‌آلوده مي‌شوند و «وقت» را از دست مي‌دهند. کودک دروني (که در دل عارف زنده و سرحال حضور دارد) عارف را سرزنش مي‌کند که چرا خواب‌آلوده است. در عالم دل، خواب‌آلودگي معادل آلودگي است؛ چون حريم دل را آلوده مي‌کند. …

روزنامه اطلاعات ، اسفند 1396
برای خواندن کامل مقاله به لینک زیر مراجعه فرمایید:
http://www.ettelaat.com/new/index.asp?fname=2018%5C03%5C03-17%5C19-49-22.htm&storytitle=%D9%86%D8%B3%D9%8A%D9%85

دریافت مقاله

حکیم الهی نگاهی از درون

یک پرسش همیشگی درباره بزرگان، نحوه رفتار و گفتار آنها در درون خانه است؛ زیرا شاگردان و دوستان زیادی هستند که می‌توانند از نحوه معاشرت و شیوه تدریس و روش و منش بیرونی آنها روایت کنند که چه بسا بسیار متفاوت با چیزی باشد که در متن زندگی واقعی آنها می‌گذرد. مرحوم حکیم الهی نیز یکی از بزرگانی است که شاگردان نامدارش مطالب بسیار آموزنده‌ای درباره راه و رسم تدریس و تعلیم او گفته‌اند. آنچه در پی می‌آید، روایتی از درون خانه خجسته اوست به زبان آقای دکتر مرتضی الهی ‌قمشه‌ای … 

روزنامه اطلاعات، آبان ۱۳۹۶
برای خواندن کامل مقاله به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://www.ettelaat.com/?p=320161
دریافت مقاله

سماوات و خرابات

گفتگویی پیرامون کتاب سماوات و خرابات

روزنامه اطلاعات، تیر۱۳۹۶
برای خواندن کامل مقاله به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://www.ettelaat.com/?p=295751
دریافت مقاله

جهان سبب و بی‌سببی

دنیایی که در آن زندگی می‌کنیم، صد درصد با «قانون علیّت» کار نمی‌کند. حوادث در فضایی دوبعدی رخ می‌دهند که یک بُعدش علیّت (یا سبب) است و بُعد دیگرش «بی‌سببی» است. …

مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی، تیر 1396
برای خواندن کامل مقاله به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://www.cgie.org.ir/fa/news/177279
دریافت مقاله

کتاب سماوات و خرابات

  بشر امروز که بیش از هر زمان دیگری از روح جمعی خود دورافتاده و به فردگرایی روی آورده است، در این زمان بحرانی باید به سراغ منابع فرهنگی خود برود که همان فرهنگ توده‌هاست. روشنفکران و خواص نیز پیش از آنکه ریشه‌هایشان خشک شود، باید ارتباط خود را با خاک فرهنگ برقرار کنند. این کتاب گذری است به گلزار عرفان از دیدگاه ارتباط فرهنگی‌اش با عنصر زنانه (یا زمین) و نشان می‌دهد که فرهنگ‌های ملل مختلف ریشه در یک خاک دارند؛ زمینی که بین اقوام و ملل دنیا مشترک است و خاکی که مرز سیاسی و نژادی نمی‌شناسد.

جهت تهيه کتاب می توانيد با ما تماس بگيريد.

سدره و طوبی

در باغ بهشت دو درخت از اهمیت ویژه‌ای برخوردار هستند: یکی درخت سدره و دیگری درخت طوبی. درخت طوبی سایه بسیار گسترده‌ای دارد و درخت سدره بسیار بلند و زیباست. [از منظر نمادشناسی می‌توان گفت] درخت سدره نماد آزادی است و درخت طوبی نماد امنیت و آرامش. سدره با اینکه سایه‌ آرامش‌بخش طوبی را ندارد، مقامش از طوبی بالا‌تراست. این شاید ناظر به این حقیقت است که مقام آزادی بالا‌تر از امنیت و آرامش است که به آن «بهشت نعیم» می‌گویند. برای رسیدن به سدره باید از طوبی گذشت. معنی کاربردی گذشتن از طوبی این است که باید اول به امنیت رسید و بعد قدری از این امنیت را خرج آزادی کرد. در اواخر دوره تجددگرایی (یعنی بعد از جنگ دوم جهانی) مردم آنقدر شیفته رفاه نسبی و امنیت اجتماعی شدند که مانند دکتر فاوست [در اثر گوته،] روح آزادشان را به خاطر آن فروختند. ‏ …

مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی، اسفند 1395
برای خواندن کامل مقاله به لینک زیر مراجعه فرمایید:
http://cgie.org.ir/fa/news/155444
دریافت مقاله

عرفان و پست‌مدرن

عصر روشنفکری در اروپا، دوره درخشش فلسفه (به‌ویژه فلسفه سیاسی و اجتماعی) بود و دوره مدرنیته دوره تاخت و تاز علم و تفکر علمی و صنعتی بود؛ ولی دوره پست‌مدرن بیشتر روی در تفکر عرفانی دارد. …

مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی، بهمن 1395
برای خواندن کامل مقاله به لینک زیر مراجعه فرمایید:
http://www.cgie.org.ir/fa/news/155086
دریافت مقاله

 

عرفان در جهان امروز

قطار علم و بینش انسانی با سرعتی سرسام‌آور در حرکت است. برخی بر این قطار سوارند و هر لحظه چشم‌انداز جدیدی می‌بینند. برخی نیز در چایخانة ایستگاه راه‌آهن می‌نشینند و منتظر می‌مانند تا مسافری برسد و هدیه‌ای از شهری دور بیاورد. «نوجویی» در نهاد انسان است. اساس جهان بر نوشدن است. کهنه‌گرایی و ترس از تغییر نیز نیروی دیگری است که در طبیعت وجود دارد و هدفی را دنبال می‌کند. هدف کهنه‌گرایی (یا سنت‌گرایی) آن است که میراث باارزش گذشتگان را نابود نکنیم. تعادل بین این دو نیرو برای رشد سالم هر فرهنگی ضرورت دارد. …

مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی، دی 1395
برای خواندن کامل مقاله به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://www.cgie.org.ir/fa/news/154137
دریافت مقاله

زمین و آسمان

بسیاری از شعرا و نویسندگان ادبیات عرفانی ایران ـ چون عطار و جامی ـ سعی کرده‌اند که نقش زن یا حکمت زنانه را در تفکر عرفانی و انسانی نشان دهند. جامی بخشی از کتاب «نفحات‌الانس» را به عرفای زن اختصاص داده است و عطار بسیاری از زیبا‌ترین و عمیق‌ترین مطالب عرفانی را در غالب داستان‌های زنان بیان می‌کند؛ زنانی که گاه چون رابعه عَدَویه و فاطمه خَضرویَه نامشان در تاریخ حفظ شده است، ولی بسیاری اوقات نامشان فدای پیامشان شده است. عطار بارها از زنان گمنامی یاد می‌کند که با بینش خود به ابن‌سینا حکمت و به بایزید سلوک می‌آموزند. امروز بیش از هر زمان دیگر به این بینش نیازمندیم. …

مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی، آذر 1395
برای خواندن کامل مقاله به لینک زیر مراجعه فرمایید:
http://www.cgie.org.ir/fa/news/142573
دریافت مقاله

عرفان کاربردی

عطار مرید رابعه است و داستان‌های زیبایی از او نقل می‌کند که ویژگی کاربردی عرفان رابعه را نشان می‌دهد. رابعه در ظاهر شاگرد حسن بصری بود و حسن خیلی به او علاقه داشت، به طوری که هرگاه رابعه در جلسة درس حاضر نبود حسن شور و ذوق درس دادن نداشت. …

مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی، دی 1395
برای خواندن کامل مقاله به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://www.cgie.org.ir/fa/news/153820

دریافت مقاله


اما شما به کسی نگین

نشریه پرنیان، نوروز 1393، مارس 2014

http://www.parnianmagazine.com/emagazine/P20/index.html#p=49

کسی برای سودابه گریه نمی کند

نشریه پرنیان، آذر 1392، دسامبر 2013

http://www.parnianmagazine.com/emagazine/P17/index.html#p=43

با خرابات نشینان

نشریه پرنیان، مهر 1392، اکتبر 2013

http://www.parnianmagazine.com/emagazine/P15/index.html#p=47

تیرگان! باغچه را فراموش نکنیم

نشریه پرنیان، مرداد 1392، آگوست 2013

http://www.parnianmagazine.com/emagazine/P13/index.html#p=63

ماهی قشنگ کوچولو

نشریه پرنیان، خرداد 1392، ژوٍن 2013

http://www.parnianmagazine.com/emagazine/P12/index.html#p=55

نان و پنیر و سنایی

نشریه پرنیان، نوروز 1392، مارچ 2013

http://www.parnianmagazine.com/emagazine/P11/index.html#p=15

کتاب عالی و دانی

  تنها رستم نيست که پسرش را نمی شناسد و او را در توران غربت رها ميکند. کيکاووس هم سياوش را نمی شناسد و به او تهمت می زند و او را از ايران به توران جدائی تبعيد می کند. اين عدم شناخت در زبان اسطوره به صورت دشمنی ايران و توران تجلی می کند. اين ديوار خيالی را ديو ساخته است تا بيژن و منيژه را از هم جدا کند و سياوش، سهراب و فرود را بکشد.
برای کودکان توران و ايران وجود ندارد. بالا شهر و پائين شهر وجود ندارد. برای آنها عشق مرزی نمی شناسد.
ما وقتی بزرگ می شويم پا به عالمی ديگر می گذاريم، عالمی که به موازی عالم بچه ها پيش می رود ولی آنرا قطع نمی کند. هنر و ادبيات مردمی سعی دارد که اين دو خط موازی را در بی نهايت دل به هم برساند.

جهت تهيه کتاب می توانيد با ما تماس بگيريد.

کتاب طلب

طلب روایتی نوین و تاتر گونه است از داستان ابراهیم ادهم. این داستان به زبان انگلیسی توسط دکتر مرتضی قمشه ای نوشته شده و اول بار در شهر ونکوور روی صحنه آمده است. متن انگیسی به همراه برگردان فارسی توسط دکتر حسین الهی قمشه ای در این کتاب توسط انتشارات پیک علوم عرضه شده است. سیر و سلوک و مقامات ابراهیم ادهم بسیار شباهت به داستان سیدارتا یا بودا دارد. این روایت از داستان ابراهیم ادهم حاوی تصاویر فرافرهنگی و فرازمانیست و نشان می دهد که عطر عرفان را در هر فرهنگی و زمانی می توان دریافت کرد و پیام آن را در همه جا از لس آنجلس تا شانگهای و از شیراز تا شرم الشیخ می توان زندگی کرد.

جهت تهيه کتاب می توانيد با ما تماس بگيريد.

3

Paradise Never Lost

Paradise Never Lost is a collection of four stories (genre: spiritual romance). The stories are designed for storytelling (i.e. need to be read with loud voice and passion). It is an excellent reading for family or friendly gatherings or group readings. These stories have been also put on stage in Vancouver, and have been well received by thousands of spectators. One of the shorter stories (Simorgh) which is inspired by Attar’s “Conference of Birds” along with the “Foreword” of the book can be downloaded from this website.
Download Simorgh
Download Foreword

PostModern Sustainability

This white paper is intended to reopen the discussion by giving a new  definition for sustainability and through calling upon new fields of knowledge  and technology to provide tools for solving complex problems complements of  sustainability( i.e. culture, environment and economy) onto a contextual space  defined by vision , flexibility and harmony.
Download

Fuzzy Logic in a Postmodern Era

An event is a spatio-temporally localizable occurrence. Each event in our universe can be defined within a  two-dimensional space in which one dimension is causality and the other is serendipity. Unfortunately, the  majority of scientists in the Modern Era in their fascination with rules of causality and wanting to believe in  a complete deterministic expression of the universe have banished all notions of serendipity to the realm of  fiction, religion and/or, the occult. But the hegemony of Newtonian causality finally crumbled under the  gravity of Heisenberg’s Uncertainty Principle which demonstrated that an external observer can never  acquire enough information to fully express the state of a system.
Download

هفت آسمان ادب فارسی

آسمان اول ماه (سعدی) نشانه ولایت است و هدایتگر کاروانیان در شب. سیر سریعتری از فلکهای دیگر دارد و لذا نمایانگر «طلب» است.
آسمان دوم تیر (عطار) دبیر آسمان است و نشانه دانش و «معرفت».
آسمان سوم ناهید (حافظ) الهه «عشق»، زیبائی و هماهنگی و نمودار غنا، طرب، شعر و موسیقی است.
آسمان چهارم خورشید (مولانا) روشنگر است و مظهر نبوت. صفت شکوه و جلال یگانه آن در آسمان، سالک سلیم را به «توحید» حق رهنمون است.
آسمان پنجم بهرام (فردوسی) ستاره رزم و جنگ و خشونت است.
آسمان ششم برجیس (نظامی) از جهت آنکه در صنعت خلق زیبائی شعری در اوج قرار دارد و الهام بخش همه شاعران رمانتیک بعد از خود بوده است .
آسمان هفتم کیوان (سنایی) از چهت اوج کلام عرفانيش (که مورد قبول مولویست) در آسمان هفتم که آسمان کیوان است قرار دارد.
دریافت کامل مقاله

انسان مسافر: شرحی بر گلشن راز

انسان مسافر شرح صد بیت از گلشن راز شیخ محمود شبستری است که پیرامون ولایت (راهبری) و نبوت (پیامبری) به بیانی نوین و در غالب فرهنگ و علم امروز شرح شده است ودر کتاب کیمیا انتشارات روزنه 1382 به چاپ رسیده است.
دریافت بخشی از مقاله

زبان شعر

زبان شعر زبان احساس است، یعنی زبان دل است نه زبان عقل.  اختلاف بین این دو زبان بسیار است: زبان عقل بیانگر مسائل عقلیست و برای بیان مسایل احساسی ابتدا آنها را از فیلتر عقل عبور می‌دهد. ولی زبان دل میتواند احساسات را بدون دخالت عقل بوسیله تصاویر بیان کند. بیان احساسات خشم، محبت،  ترس و غیره با زبان عقل بسیاردشوار است، ولی با زبان دل میتوان آنها را خیلی ساده با فرمهای تصویری بیان کرد.
دریافت کامل مقاله

مصاحبه ای با ماهنامه کیهان فرهنگی دی ماه 81

مصاحبه ای با ماهنامه کیهان فرهنگی دی ماه 81
دریافت کامل مصاحبه